“NATO kafa NATO mermer” ibaresinin ne anlama geldiğini bilen var mı? Ekşi Sözlük’te iddia edildiği üzere, Soğuk Savaş döneminde NATO kafayı, Varşova Paktı ise kafasızlığı mı simgeliyor? Öyle olsa bile, şimdi kafayla kafasızlığın el ele verdiğini görüyoruz. Yeni ittifak kime karşı?
11 Eylül sonrası moda cevap: Küresel terörizme karşı! Bunu ikna edici olmaktan uzak bulan siyaset felsefecisi Fred Dallmayr, Anlayış için kaleme aldığı yazıda 11 Eylül’ün küresel bir siyasî hesap açığını gözler önüne serdiğini söylüyor: “Küreselleşme kelimesinde ifadesini bulan ulus-ötesileşme veya uluslar-arasılaşma ile geleneksel ulus-devlet sisteminin arasını bulacak norm ve kurumlardan yoksunuz!”
Medeniyet tarihçileri hesap açığının sadece siyasî değil, aynı zamanda kültürel olduğunu ileri sürüyorlar. Sorokin’e göre, maddî hazlara öncelik veren duyusal (sensate) kültürden, maneviyatı öne çıkaran ülkücü (idealistic) kültüre geçmeden bir medeniyet yenilenmesi meydana gelmez. Bediüzzaman da çağdaşı Sorokin gibi düşünüyor, aksi durumda zenginlerle yoksulların savaşının dünyayı yaşanmaz kılacağını belirtiyordu.
NATO, kırmızı kuvvetleri yedeğine alan mavi kuvvetlerin yeşil, sarı, kahverengi ve siyah kuvvetlere karşı ittifakı mı? Böyle bir ittifak ne kadar sürdürülebilir ve ne ölçüde etkili olabilir? Türkiye böyle bir ittifakta hangi hüviyetle yer tutabilir, ne gibi roller oynayabilir? Bu ve benzeri soruların ciddi cevaplarını aramak zorundayız.
Temmuz dosyamızı, Küresel İmparatorluk arayışındaki ABD’ye ayırdık. İmparatorluk arayışı küçük bir yönetici azınlığın ihtirası mı, ABD denen sosyo-politik ve ekonomik varlığın yapısal bir ihtiyacı mı? Bush seçimi kaybederse, Amerikan dış politikasında dikkate değer bir sapma olur mu? Büyük Orta Doğu Projesi sıradan bir retorik mi, yoksa son derece ciddi bir planın yüksek sesle ilanı mı?
Daha önce AB, Rusya ve Çin dosyalarını sunmuştuk. ABD, Japonya ve Türkiye dosyalarıyla küresel güçleri tamamlayacak ve kitaplaştıracağız. Irak, Filistin, Kıbrıs, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya dosyaları ikinci Anlayış kitabını oluşturacak. Üçüncünün dosyaları ise Dünya Düzeni, İslam Dünyası, Terör, NATO ve Küreselleşme.
Dosyalarımızın “değerli” bir dünya düzenine katkısı olmasını dileriz!
Paylaş
Tavsiye Et