Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Toplum
3G: Sonucun nedene karşı zaferi
Yüce Zerey
“Hız arı nesneler oluşturur; kendisi de arı bir nesnedir, çünkü yeri ve yerle ilgili başvuru noktalarını siler; zamanın akışına gidip onu yok eder, kendi nedeninden daha çabuk gidip akışını keserek bu nedeni ortadan kaldırır.
Hız sonucun nedene karşı zaferidir, bir anın derinlik olarak zamana karşı zaferidir, yüzeyin ve nesne olma niteliğinin arzunun derinliğine karşı zaferidir.
Hız bir ilk alan yaratır ki bu alan ölüme neden olabilir ve tek kuralı ardında hiç iz bırakmamaktır. Unutmanın belleğe karşı zaferidir.
Hız bizi boşluğa alıştırmaktan başka bir şey değildir. Devingenliğin artmasının ardında şekillerin devinimsiz bir tersine dönme özlemi.”
Jean Baudrillard, Amerika
 
GÜNÜMÜZÜN hızlı dünyasına ve bileşenlerine dair herhangi bir kelam etmeden önce mutlaka Baudrillard’ın hız kavramına dair söylemlerini hatırlamak gerekiyor. Aksi takdirde biz de teknolojinin ve hayatın hızına kapılarak düşünemeyenlerden olabiliriz.
Yaklaşık bir aydır, operatörlerin kocaman bütçeler ayırdıkları yeni bir hızlı kavramı, iletişim ve reklam dünyası aracılığıyla zihinlerimize yerleştirmeye çalıştıklarına şahit oluyoruz. Bu hızlı kavram hayatımıza girmeden önce operatörlerimiz, konunun anlatımı için ayırdıkları kocaman bütçelerle, basın mensuplarına, blog yazarlarına, kanaat önderlerine, siyasetçilere yönelik farklı farklı etkinlikler düzenlediler. Bu etkinlikler esnasında veya sonrasında, onlara hızlı kavram hakkında birkaç kelam etmeleri, ellerinde telefon ile deneme yapmaları gerekliliğini zımni olarak anlattılar. Katılımcıların hepsi de üzerlerine düşeni yaptılar. Böylece haberlerde, gazetelerde herkes hızlı kavramdan bahsetmeye başladı. Telefonlar ile ilgili bu hızlı kavram birden hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıp derdini anlatmaya çalıştı. Derdini anlatmaya çalışan meşhur hızlı kavramımız 3G’yi anlamaya çalışalım.
3G’ninkitabi tanımına baktığımızda, karşımıza 3. Nesil GSM Hizmetleri (3G ya da 3N) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojilerine verilen genel ad olarak çıkıyor.
Ülkemizde mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetlerini sunabilmek mümkün iken, 2G sayısal sistemler ile daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de sunulabilir hale geldi. 2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanı sağlandı ve veriye dayalı hizmet türlerinde artış kaydedildi.
Her kuşakta (nesilde) ses hizmeti sunulabilirken, bir sonraki kuşak daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağladı.
Türkiye’de 3G serüveni 7 Eylül 2007’de başladı. Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılan 3. Nesil Lisans İhalesi, tek bir GSM operatörünün (Turkcell) katılması, diğer operatörlerin ise numara taşınabilirliği olmadan ihaleye katılmayacaklarını belirtmeleri üzerine iptal edildi.
Yeni 3. Nesil GSM Hizmetleri Lisans İhalesi 28 Kasım 2008’de tekrar yapıldı. Turkcell A tipi lisansı 358 milyon avro, Vodafone B tipi lisansı 250 milyon avro, Avea C tipi lisansı 214 milyon avroya aldı. Böylece 3G operasyonu operatörler nezdinde bu şekilde başladı.
Hayatımıza 2009 yılında bu kadar heybetle giren 3G kavramının ilk örneklerini Japonya’da 1998 yılında görüyoruz. 2003 yılından itibaren de Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
 
3G Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?
3G şebekelerinin faaliyete geçmesiyle cep telefonundan internete hızlı erişim yaygınlaşacak; e-devlet uygulamaları önemli bir ivme kazanacak; sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim ve dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanacak.
3G ile birlikte program yüklenebilir cep telefonları yaygınlaşacağı için potansiyel güvenlik sorunları ortaya çıkacak. Cep telefonu virüslerinin sayı ve etkileri çok hızlı artacak. Yeni dolandırıcılık yöntemleri ortaya çıkacak. Cep telefonlarından gerçekleştirilen internet bankacılığı işlemlerinde yeni standartlar belirlenmesi gerekecek.
Muhbirlik faaliyetlerine görüntülü bir boyut katılacak.
İstihbarat servislerinin video görüntü arşivlemesi kolaylaşacak. Operatörler aracılığıyla yapılan dinleme faaliyetlerine gözleme faaliyetleri de eklenecek.
Vatandaş gazeteciliği artacak. İnsanlar haberi sokakta görüntüleyip hemen habercilere, haber sitelerine ve video paylaşım sitelerine gönderebilecekler. Yurttaş haberciliği yapan sitelere ilgi artacak ve bu siteler çoğalacak.
Eski mobil cihazların yenileriyle değiştirilmesi sürecinde döviz çıkışı artacak. 3G’li telefonlara yaklaşık olarak 4 milyar dolar yatıracağız.
İnternetten indirilen video, müzik ve resimlerde reklam bulunması karşılığında, operatörler kullanıcılara kontör ve indirim tekliflerinde bulunacaklar.
Cep telefonunun çektiği her yerde internete girebilme imkanıyla beraber taşınabilir özellikleri düşük olan notebook satışları azalacak, daha taşınabilir olan netbook ve kullanımı daha konforlu olan masaüstü bilgisayarların satışları artacak.
İkili görüşme ve görüntülü toplantılar cep telefonları üzerinden anlık olarak yapılabileceği için şehir içi ve şehirler arası iş seyahati talebi ve şehir içi trafiği azalacak.
Firmalar daha önce düşük maliyeti nedeniyle SMS ile yaptıkları reklamları artık MMS ile internet sitelerine yönlendirerek yapabilecekler. Cep telefonlarımıza anlamlı miktarda MMS reklam mesajları gelmeye başlayacak.
Eğitim sisteminde sınavlarda ciddi sorunlar çıkacak. Üniversiteler de dâhil telefon yasağı tartışılacak. Öğrenci devamlılıkları ve katılımları cep telefonları üzerinden anında ölçülüp ailelere rapor edilebilecek.
Tasarım ve patent hakları daha kolay ihlal edilecek ve fikir hırsızlığı artacak.
Ev-ofis ve mobil-ofis uygulamaları yaygınlaşacak. Dünyanın öbür ucundaki kurumlara evinizden iş yapabilme imkanı artacak.
Boşanma davaları artacak ve kısa sürecek. Yalan söylemek zorlaşacak, şantaj artacak, tanıklık önem kazanacak ve yaygınlaşacak.
Gelebilecek görüntülü aramaları yanıtlayabilmek için insanlar evlerinde de kendilerine daha çok dikkat edecekler. Makyajsız veya bakımsız telefona cevap verilmeyecek.
Hangi çantanın ya da ayakkabının alınacağı hususu arkadaşlara görüntülü görüşme sayesinde sorulabilecek.
İşten eve giderken, otobüste, dolmuşta, serviste televizyon seyredilecek.
Aile büyüklerine ve yakınlara video ile bayram, kandil mesajı gönderilecek.
Gezip görülen yerlerin videosu anlık olarak herkesle paylaşılacak.
3G teknolojisinin hayatımızda müspet ya da menfi birçok şeyi değiştireceği aşikar. Motivasyonu tamamen hız olan 3G’yi her anlamda tüketirken, Baudrillard’ın da ifade ettiği gibi hızın hayatımıza olan maliyetini de aklımızın bir köşesinde aktif olarak bulundurmamız gerekiyor.

Paylaş Tavsiye Et