YUNANİSTAN, Aralık ayı boyunca öfkeli gençlerin protesto gösterileri ve şiddet eylemlerine sahne oldu. Solcu ve anarşist gruplar tarafından başlatılan, üniversite ve lise öğrencileri ile iş bulamayan ya da geçim zorluğu çeken gençlerin katılımıyla kısa sürede kitleselleşen bu isyan, ülkeyi adeta felce uğrattı. Uluslararası kamuoyunun büyük ilgisini çeken, İspanya, Fransa, İtalya ve Danimarka’dan Avustralya’ya kadar dünya çapında destek bulan olayları tetikleyen gelişme ise Alexandros Grigoropoulos isimli 15 yaşındaki gencin, 6 Aralık akşamı, suçsuz yere polis kurşunuyla öldürülmesiydi.
Başkent Atina’da Politeknik Üniversitesi’nin bulunduğu, “Yunan solu”nun ve anarşistlerin 1970’lerden beri kalesi konumundaki Exarhia semtinde meydana gelen bu hadise, umutsuz gençler üzerinde, Avusturya-Macaristan prensinin 1914’te Sırp bir eylemci tarafından öldürülmesinin Birinci Dünya Savaşı’nı başlatmasına benzer bir etkiye yol açtı. Aralık ayının sonuna doğru hız kesen gösterilerin, kısa sürede yeniden ivme kazanacağı tahmin ediliyor. Zira ülkenin yükselişteki sol partisi Sinaspismos, Kostas Karamanlis hükümetini devirene kadar gösterilere devam etmeye kararlı. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyleyen Sinaspismos liderlerine göre, sorunların çözülebilmesi için statükonun sona ermesi gerekiyor.
Ana muhalefet partisi sosyalist PASOK da, iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’ni ciddi ölçüde sarsan protestolara büyük destek veriyor. Ancak bu yaşananlar, Yunanistan’daki solun topyekûn hareket ettiği anlamına da gelmiyor. Nitekim 2007 yılındaki genel seçimlerde, ülkenin üçüncü partisi konumuna yükselen Yunanistan Komünist Partisi (KKE), gösterilere katılmayarak, devlet/hükümet yanlısı bir tavır takınmayı tercih ediyor. Bunun sebebi ise, KKE’nin klasik bir sol parti olduğu kadar Yunan milliyetçiliğini de benimsemesi ve bu yönüyle Türkiye’deki ulusalcı çizgiye çok yakın bir zihniyete sahip olmasıdır.
Yunanistan’ın sosyo-ekonomik problemleri, artık AB fonlarıyla kapatılamayacak kadar büyük boyutlara ulaşmış durumda. Küreselleşmenin olumlu ve olumsuz etkileri Aralık 2008 isyanında önemli bir rol oynuyor. Bütün bu gelişmelerle ilgili Yunanistan’ı yakından tanıyan gazeteci ve akademisyenlerden görüş aldık. Çünkü benzer süreçlerden geçtiğimiz komşumuzda yaşananlardan alınacak önemli dersler var.
Paylaş
Tavsiye Et