Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (March 2009) > Dosya > Sefer TURAN: “ABD ve İsrail’in Ortadoğu politikası direnişi yok etmeye odaklı”
Dosya
Sefer TURAN: “ABD ve İsrail’in Ortadoğu politikası direnişi yok etmeye odaklı”
Konuşanlar: Hilal Turan, Ebru Afat
 
İs­ra­il’in Gaz­ze sal­dı­rı­sı­nın ama­cı siz­ce ney­di? Ve so­nuç iti­ba­rıy­la İs­ra­il bu ama­cı­na ne ka­dar yak­laş­tı?
İs­ra­il’in Gaz­ze sal­dı­rı­sı­nı an­lam­lan­dı­ra­bil­mek için bir­kaç hu­su­sa de­ğin­mek ge­re­ki­yor. ABD ve İs­ra­il’in son yıl­lar­da Or­ta­do­ğu’ya yö­ne­lik te­mel po­li­ti­ka­la­rı, böl­ge­de­ki di­re­niş bi­lin­ci­ni yok et­me­ye odak­la­nı­yor. Bu­nu si­ya­si ola­rak ger­çek­leş­ti­re­me­dik­le­ri za­man as­ke­rî yön­tem­le­re baş­vur­ma eği­li­min­de­ler. İs­ra­il’in 2006’da­ki Lüb­nan sal­dı­rı­sı bu­nu he­def­li­yor­du; çün­kü Lüb­nan’da ABD ve İs­ra­il’in iş­gal­ci si­ya­se­ti­ne kar­şı di­re­nen si­ya­si ha­re­ket­ler var­lı­ğı­nı sür­dü­rü­yor­du. Lüb­nan’ın si­ya­si ola­rak çok üze­ri­ne git­me­le­ri­ne rağ­men is­te­dik­le­ri­ni el­de ede­me­yin­ce si­lah­lar dev­re­ye gir­di. İs­ra­il 33 gün bo­yun­ca Lüb­nan’ı bom­ba­la­dı. An­cak so­nuç İs­ra­il ve ta­bii ki ABD açı­sın­dan cid­di bir ye­nil­giy­di.
Şim­di ay­nı stra­te­ji Fi­lis­tin’de uy­gu­la­nı­yor. İs­ra­il iş­ga­li­ni red­de­den, iş­ga­le kar­şı Fi­lis­tin hal­kı­nın hak­la­rı­nı sa­vu­nan Ha­mas’ı, ön­ce si­ya­si alan­da sı­kış­tı­ra­rak bi­tir­me­ye ça­lış­tı­lar. Bu­nun için Ha­mas dip­lo­ma­tik ola­rak tec­rit edi­lir­ken, Gaz­ze’ye de uzun sü­re eko­no­mik am­bar­go uy­gu­la­dı­lar. Gaz­ze ve Ha­mas yö­ne­ti­mi yal­nız­lı­ğa itil­mek is­ten­di. Bu­nu da ba­şa­ra­ma­dı­lar; çün­kü Fi­lis­tin­li­ler di­ren­di­ler. Di­re­nin­ce de ay­nı Lüb­nan’da ol­du­ğu gi­bi Gaz­ze’ye as­ke­rî güç kul­lan­ma­ya baş­la­dı­lar.
An­cak İs­ra­il, sal­dı­rı­nın ba­şın­da ilan et­ti­ği Ha­mas’ı bi­tir­me ama­cı­na ula­şa­ma­dı. Bu­nu yal­nız­ca ha­va sal­dı­rı­la­rıy­la ba­şa­ra­ma­dı­ğı için tak­tik de­ğiş­ti­rip ka­ra sal­dı­rı­sı­na geç­tiy­se de Gaz­ze’nin iç böl­ge­le­ri­ne ka­dar iler­le­ye­me­di. Gaz­ze’yi tüm dün­ya­dan ko­par­mak is­ti­yor­du; ama her yer Gaz­ze ol­du, dün­ya­nın dört bir ya­nın­da Gaz­ze’yi des­tek­le­yen gös­te­ri­ler dü­zen­len­di. Ya­ni İs­ra­il as­ke­rî açı­dan da si­ya­si açı­dan da amaç­la­rı­na ula­şa­ma­dı. Ta­bii ikin­ci bir hu­sus da, bu sal­dı­rı­nın İs­ra­il’in ken­di iç po­li­ti­ka­sıy­la olan ya­kın ala­ka­sı.
İs­ra­il’de10 Şu­bat’ta se­çim­lervar. Gaz­ze sal­dı­rı­sı­nı bir se­çim ya­tı­rı­mı ola­rak gö­rü­yor­lar. İs­ra­il­li si­ya­si­ler her se­çim ön­ce­sin­de Fi­lis­tin­li­le­re yö­ne­lik bu tür ağır sal­dı­rı­lar ger­çek­leş­ti­rir, onun üze­rin­den si­ya­set ya­par­lar. Ari­el Şa­ron 2000’de Mes­cid-i Ak­sa’ya gir­di­ği için İkin­ci İn­ti­fa­da baş­la­mış­tı ve Şa­ron 2001 se­çim­le­rin­den baş­ba­kan ola­rak çık­tı.
 
Pe­ki, bu sal­dı­rı­lar Ha­mas ile el-Fe­tih ara­sın­da­ki za­ten ger­gin olan iliş­ki­le­ri na­sıl et­ki­ler?
Sa­vaş sı­ra­sın­da Gaz­ze içe­ri­sin­de Fi­lis­tin­li ör­güt­ler ara­sın­da şim­di­ye ka­dar ger­çek­leş­me­miş bir bir­lik ve be­ra­ber­lik ya­şan­dı. Gaz­ze’de­ki bü­tün si­ya­si ha­re­ket­le­rin as­ke­rî ka­nat­la­rı bir­lik­te sa­vaş­tı­lar. Bu ta­vır Gaz­ze’de­ki si­ya­si li­der­le­re de yan­sı­dı. An­cak el-Fe­tih’in li­de­ri olan Fi­lis­tin Baş­ka­nı Mah­mud Ab­bas, Ha­mas’ın ber­ta­raf edil­me­si için İs­ra­il ile bir­lik­te ha­re­ket etti. Do­la­yı­sıy­la ateş­ke­sin ar­dın­dan el-Fe­tih’te bir iç he­sap­laş­ma ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. İs­ra­il’in bu sal­dı­rı­sı, iz­le­di­ği po­li­ti­ka ne­de­niy­le Ab­bas’ı, da­ha ön­ce ol­ma­dı­ğı öl­çü­de za­yıf­lat­tıy­sa da, Fi­lis­tin­li­ler ara­sın­da­ki ulu­sal bir­li­ği cid­di de­re­ce­de ge­liş­tir­di. Si­ya­si ola­rak iyi de­ğer­len­di­ri­le­bi­lir­se Fi­lis­tin­li­ler, bir­lik be­ra­ber­lik at­mos­fe­ri­ni ya­ka­la­ya­bi­lir­ler.
 
Ab­lu­ka­nın uy­gu­la­ma­sın­da en önem­li ro­lü oy­na­yan Mı­sır ve li­de­ri Hüs­nü Mü­ba­rek’in bu sal­dı­rı­lar sı­ra­sın­da­ki tu­tu­mu da çok eleş­ti­ril­di. Siz­ce bu sal­dı­rı­lar Mı­sır iç si­ya­se­ti­ni ne yön­de et­ki­ler?
Gaz­ze sal­dı­rı­sı­nın böl­ge­sel ve ulus­la­ra­ra­sı et­ki­le­ri ola­ca­ğı aşi­kâr. Böl­ge açı­sın­dan ba­kar­sak, Arap ül­ke­le­ri Lüb­nan Sa­va­şı’nda ol­du­ğu gi­bi bu­ra­da da olum­lu bir rol oy­na­ya­ma­dı­lar. Ara­la­rın­da Mı­sır’ın da yer al­dı­ğı ba­zı Arap ül­ke­le­ri, Fi­lis­tin­li­ler ara­sın­da ter­cih yap­tı­lar, Ha­mas kar­şı­sın­da el-Fe­tih’in ya­nın­da dur­du­lar. Bu ta­vır, so­ru­nu çöz­me­di­ği gi­bi da­ha da de­rin­leş­tir­di. Ta­ri­hî ola­rak Gaz­ze za­ten Mı­sır’ın uzan­tı­sı ko­nu­mun­da; ay­nı kül­tü­rün, ay­nı coğ­raf­ya­nın in­san­la­rı bun­lar. Fi­lis­tin’in Gaz­ze böl­ge­si uzun sü­re Mı­sır’ın kon­tro­lün­de kal­dı­ğı ve Ha­mas ha­re­ke­ti Mı­sır’da­ki Müs­lü­man Kar­deş­ler’in bir uzan­tı­sı ol­du­ğu için Mü­ba­rek, Ha­mas’ın Gaz­ze’de­ki si­ya­si ya­pı­lan­ma­sı­nı ken­di açı­sın­dan olum­suz bir ge­liş­me ola­rak gö­rü­yor. Gaz­ze’de is­tik­rar­lı bir Ha­mas yö­ne­ti­mi­ni en­gel­le­mek için am­bar­go­ya des­tek ve­ri­yor.
Sa­vaş sı­ra­sın­da Mı­sır’da hü­kü­me­tin gös­te­ri­le­ri ya­sak­la­ma­sı­na rağ­men halk her gün so­ka­ğa çık­tı. Sa­de­ce Mı­sır’da de­ğil Arap dün­ya­sı­nın bü­tün baş­kent­le­rin­de in­san­lar so­ka­ğa dö­kül­dü. Ben­ce or­ta­da çok cid­di bir dal­ga­lan­ma var ve bu dal­ga­lan­ma sa­de­ce Mı­sır’ı de­ğil böl­ge­de­ki di­ğer ül­ke­le­ri de sar­sa­cak. Ve bu sar­sın­tı ulus­la­ra­ra­sı çap­ta cid­di so­nuç­la­ra yol aça­cak.

Paylaş Tavsiye Et